Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Eg e ikkje fra Norge..."

"Eg e ikkje fra Norge, eg e fra Bergen" er et kjent og kjært uttrykk, som blir mye brukt og misbrukt. Bildet under er av et parkert fly på Gardermoen, en flyplass som bergensere skyr som pesten. Vi som bor i Bergen ser helst at det går direktefly til flest mulig metropoler fra "storflyplassen" Flesland. Hva skal vi til Oslo etter, vi skal jo til utlandet?

Når vi etterhvert har direktefly til "hub"-ene Amsterdam, København, Helsinki, London og Frankfurt, så skulle en tro at Oslo Gardermoen kunne være mulig å unngå. For ordens skyld kan vi ta med Reykjavik også, da Icelandair flyr til destinasjoner i USA. I virkeligheten må fremdeles mange charter-turister fra Vestlandet reise via Oslo, og ofte med en overnatting på Gardermoen ved utreise og/eller hjemreise. En del passasjerer med rutefly må også fly via Oslo.

Har Bergen og bergensere et lillebror-kompleks overfor Oslo? Er dette et utslag av at verdiene skapes i "utkant-Norge" og brukes på Østlandet? Er bergensere rett og slett litt navlebeskuende? Fortell meg gjerne om din teori.

5 kommentarer

Morten

15.05.2009 kl.09:45

Jeg skal først og fremst se forbi det dårlige forsøket på provokasjon :-) Bergensere har vel heller et storebror-kompleks. Bergen vil for alltid være en "større" by en Oslo. Større i den forstand at toleranse, hjerte og engasjement er større i denne byen en i Oslo.Nå skal ikke dette innlegget bli en trashing av Oslo, det finnes nok de som liker byen og sikkert er uenig med meg i det jeg skriver, men jeg personlig liker ikke Oslo, det kommer nok av at jeg ikke har sett byens sjarmerende sider, men bare har opplevd de skitne, sjarmløse og ubehagelige sidene.Bergen lider litt under det samme som gjør den så spesiel. Vi som bor i denne byen og som elsker den for alt det den er, har en tendens til å opphøye byen og sette den på en pidestall. Det er nok derfor Bergen blir nedprioritert av politikerene, tenk om Bergen skulle fått samme andel (i forhold til innbyggere) som Oslo får av pengesekken? Hva hadde skjedd da?! Når man ser hva Bergen har fått utav de små midler de har fått oppgjennom årene, så er det nesten umulig å forestille seg hva de hadde fått til med like mye penger som sin lillebror på østlandet.Men er Bergensere navlebeskuende? Javisst? og hvorfor skulle vi ikke det? Se på hva vi har: Bryggen, Fløyen, Nordnes, Festplassen, Ulriken, Brann, Stoltzen og ikke minst, min favoritt; Sandviken. Om ikke dette er grunn til å stirre på "navlen" sin så vet ikke jeg.Bergen ut av Norge sier jeg. La oss ta meg oss Stavanger og melde oss ut.FFRB - Foreningen For Republikken Bergen.
Her var det mange gode argumenter. Bergen som by har utrolig mye å være stolt av. Det finnes det ingen tvil om. Og bak all patriotismen og navlebeskuelsen skjuler det seg et herlig "glimt i øget". Det du skriver om engasjement er verdt å se nærmere på. Jeg mener at å si at dugnadsånden startet med Gerhardsen-regjeringen er feil. Engasjementet i Bergen gir seg utslag i en dugnadsvilje som er helt unik og har vært det lenge. Se bare på pensjonistene som holder området rundt Fløyen i stand for alle oss andre. De skulle hatt medalje alle mann!

Ellen Therese

18.05.2009 kl.10:36

Da du ramset opp hub-ene glemte du Helsinki. Finnair fly direkte dit fra Bergen igjen, og de har videre forbindelser til Asia. Jeg vet jo ikke akkurat ruten de flyr, men hvis de flyr over østlandsområdet kan man se ned og le godt fordi man slipper å lande på Gardermoen.
Ha-ha.... veldig bra, Ellen! Jeg skal ta med Helsinki i oppramsingen. Et godt koffert-tips!

Knut

28.04.2010 kl.14:42

Hehe! Bergensere har som vanlig et lillebror kompleks ovenfor Oslo! Og det har de vel all grunn til også. Det er vel naturlig å takle det komplekse ved å prøve å rakke ned på "storebroren". Det er fint i både Trondheim, Bergen og Stavanger, men det er fortsatt i Oslo det skjer. Forskjellen på bergenser og folk fra andre byer i Norge er at de er mye mere selvsentrerte. De tror de er verdens navle, at byen av en eller annen grunn er finere, flottere og bedre enn alle andre, og de tror faktisk at folk rundt om i landet er veldig oppdatert på hva som skjer der. Jeg bor selv like utenfor Bergen så jeg er ikke en osloboer som bare vil rakke ned på Bergen. Så jeg er veldig glad i Bergen, men vi har vel ikke noe mer å skryte av enn det de andre byene i Norge har.

Skriv en ny kommentar

hits